מהו היטל השבחה ולמה אתם צריכים להכיר את הנושא על מנת לחסוך כסף
עומדים למכור דירת מגורים בתל אביב? עומדים למכור בית מגורים צמוד קרקע? אתם שוקלים להרחיב את החדר הבנוי על הגג? רגע לפני, כדאי שתדעו שייתכן שתידרשו לשלם היטל השבחה. לפניכם אינפורמציה חיונית לגבי נושא היטל ההשבחה שרצוי שתיקחו בחשבון לפני העסקה הבאה שלכם:
- מהי השבחה במקרקעין?
השבחה במקרקעין יכולה לקרות במקרה של עליית שווי במקרקעין עקב אישור תכנית בנין עיר, תכנית מתאר מקומית ו/או תכנית מפורטת אשר הביאה לעליית שוויו של נכס המקרקעין ובמקרים נוספים כמו מתן הקלה או התרת שימוש חורג.
- דוגמאות להשבחה במקרקעין
תכנית בנין עיר איפשרה לך לבנות חדר יציאה לגג בשטח של 23.00 מ"ר, לאחר אישור תכנית בנין עיר חדשה הורחבו הזכויות בניה על הגג לכדי אפשרות לבנות חדר בשטח של 40.00 מ"ר, ההשבחה היא האפשרות לבנות 17.00 מ"ר נוספים, שווי ההשבחה הוא 17.00 מ"ר x מרכיב הקרקע לבנוי (שווי מ"ר קרקע מבונה), היטל ההשבחה מהווה מחצית מההשבחה.
דוגמאות נפוצות נוספות לתוכניות משביחות הן תכניות המאפשרות לבנות בריכות שחיה ו/או מחסנים בחצר ו/או חניות מקורות ו/או מרתפים במגרשים עליהם בנויים בתים צמודי קרקע ולפני אישור התכניות המשביחות לא היה אפשר לבנות.
דוגמה נוספת היא אשור שימוש חורג בדירת מגורים למשרד.
- מתי משלמים?
היטל השבחה משלמים במועד מימוש הזכויות בדרך של מכר או בדרך של בניה.
- כמה משלמים?
סכום ההשבחה נקבע על ידי שמאי מקרקעין שמינתה הועדה המקומית לתכנון ובניה.
היטל השבחה מוטל על הנישום שהינו הבעלים או החוכר לדורות של נכס מקרקעין ומהווה 50% מההשבחה. גובה היטל השבחה מחושב על פי ערכי שווי נכון למועד אישור התכנית המשביחה וממודדים למועד מימוש הזכויות בנכס.
- פטור מהיטל השבחה – דוגמאות למקרים בהם הועדה רשאית להעניק פטור:
- במקרה של היטל השבחה עקב מתן הקלה או שימוש חורג אפשר לבקש פטור בגין מצב חומרי.
- המקרקעין מצויים בשכונת שיקום.
- היטל השבחה חל על מוסד לחינוך, תרבות, מדע ודת, צדקה, סעד, בריאות או ספורט, הקדש ציבורי – אין עיסוקם לשם קבלת רווחים.
- בניה או הרחבה של דירת מגורים של מבקש ההיתר ובתנאי שמבקש ההיתר התגורר בדירה ארבע שנים לפחות או מתחייב להתגורר בה ארבע שנים.
הפטור מוגבל עד לשטח דירה של 140.00 מ"ר.
האם אפשר לערער על גובה בחיוב?
החייב בהיטל השבחה רשאי לערער על גובה החיוב באמצעות ערעור לוועדת ערר לפיצויים והיטל השבחה או להגיש בקשה למינוי שמאי מכריע בתוך 45 יום מיום שנמסרה לו שומת הועדה. קיימת אפשרות בחוק לערעור על שומת השמאי המכריע בפני ועדת ערר לפיצויים והיטל השבחה.
יודגש שבמקרים רבים ניתן להפחית את דרישת התשלום של הועדה המקומית לתכנון ובניה, לעיתים אף בעשרות אחוזים ובמקרים מסוימים ניתן להפחית את כל הסכום הנדרש.
לכן, כדאי לבחון את שומת ההשבחה של הנישום בעין מקצועית של שמאי מקרקעין מנוסה ולהחליט האם כדאי להגיש ערעור על דרישת התשלום.
- סמכות חוקית
היטל השבחה נגבה מכוח סעיף 196 א' לחוק התכנון והבניה התשכ"ה – 1965 ומכוח התוספת השלישית לחוק.
יודגש שהחומר המובא לעיל הנו אינפורמטיבי בלבד ואינו מהווה ייעוץ שמאי ו/או משפטי. יש לבחון כל מקרה בהתאם לנתונים הנקודתיים המאפיינים אותו.