מכרת דירת מגורים בקומה עליונה ונדרשת לשלם היטל השבחה בגובה של 90,000 ₪ לוועדה המקומית לתכנון ובניה בגלל האפשרות התאורטית להרחיב / לבנות חדר על הגג, לא נעים. במקרים רבים החיוב הנ"ל אינו מוצדק ומופרז, מה עושים? במצב הקיים כיום ניתן לערער לוועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה או לפנות לשמאי מכריע לפי תיקון 84. כלומר, לא ניתן להגיע להסכמות עם הועדה המקומית לתכנון ובניה על גובה היטל השבחה, מקובלות שבוטלה כשאושר תיקון 84 לחוק.
הליך זה, במקרים רבים, עשוי להיות בעייתי לדרישות תשלום בסדרי גודל של הדוגמה המפורטת לעיל מאחר שבהליך שמאי מכריע הנישום נדרש לתשלום חלקו בשכר טרחת שמאי מכריע, תשלום לשמאי מקרקעין מטעמו שיגיש "שומה אחרת" ותמיד קיים סיכון שהשמאי המכריע לא יקבל את טענות הנישום ודרישת התשלום של הועדה לא תשתנה. במקרים מסוימים ייתכן אפילו שהשמאי המכריע ו/או ועדת ערר יפסקו על סכום גבוה יותר מהסכום שקבע שמאי הועדה המקומית לתשלום. מיותר לציין שהליך שכזה לוקח זמן רב והוא יקר.
לפיכך, במקרים רבים בעל נכס שנדרש לתשלום היטל השבחה מוותר מראש על האפשרות לערער על שומת הועדה המקומית ומשלם את הסכום במלואו גם אם הוא לא מוצדק ויש מקום לבצע הפחתה. הזכות הבסיסית של הנישום לערער על שומת ועדה שלטענתו מוטעית נפגעת בגלל ההליך הבירוקרטי, הארוך והיקר.
הצעת חוק חדשה בעניין לטובת בעלי הנכסים
הצעת חוק התכנון והבניה (תיקון – שומה מוסכמת), התשע"ח – 2017, תיקון התוספת השלישית לחוק התכנון והבניה המאפשרת שומות מוסכמות הוגשה על ידי חבר הכנסת מיקי זוהר וביוזמת ח"כ אכרם חסון, ח"כ מיכאל מלכיאלי וח"כ רועי פולקמן.
על פי הצעת החוק:
"(ב1) החייב בהיטל רשאי, במסגרת התקופות האמורות בסעיף קטן (ב), להגיש שומה אחרת שהכין שמאי מקרקעין מטעמו, ובלבד ששיעור החיוב בשומה לפי סעיף 4 או בלוח שומה לפי סעיף 5 או ההפרש בין החיוב המופיע בשומת הוועדה המקומית או בלוח השומה ובין החיוב בשומה מטעמו, אינו עולה על סכום של 100,000 שקלים חדשים". |
הלכה למעשה – בעל נכס המחויב בהיטל השבחה בסכום שאינו עולה על 100,000 ₪ או אם ההפרש בין שומת הועדה לשומה מטעם החייב אינו עולה על סכום זה יהיה רשאי החייב להגיש שומה מטעמו באמצעות שמאי מקרקעין, ותיקבע תקופה שבמהלכה יוכלו הצדדים להגיע לכדי שומה מוסכמת. אם הצדדים לא יגיעו להסכמות כאמור, יעמדו לחייב האפשרויות לערור או לבקש מינוי שמאי מכריע. כך ייסלל נתיב חדש לתיקון השומות באופן יעיל, מהיר וחסכוני הן לחייב והן לוועדה המקומית.
הצעת החוק אושרה בקריאה טרומית ברוב של 48 וללא מתנגדים ובשלב הכנה לקריאה הראשונה בוועדה.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תכנוני ו/או שמאי בכל מקרה ועניין יש להיוועץ עם בעלי מקצוע מתאימים לרבות שמאי מקרקעין, עורך דין, רואה חשבון וכו'.